Duurzame wijnbouw

Wijnbouw in transitie

Steeds meer wijnboeren zijn bezig met de transitie naar duurzame wijnbouw. Maar zo vanzelfsprekend is dit niet. Mede omdat hun bestaan ervan afhangt, de investering enorm is en juist bij hen de afhankelijkheid van de natuur zo groot is. Tegelijkertijd is het dus des te belangrijker om op een goede manier in die natuur te investeren, omdat juist zij direct te maken hebben met de negatieve effecten van klimaatverandering. Gelukkig is er steeds meer kennis en zijn er ook steeds meer milieu- en diervriendelijke technologieën, waardoor ook in de wijnbouw en -handel stappen naar duurzaamheid genomen kunnen worden. 


Biologisch

Zo neemt het aantal biologische wijngaarden in Frankrijk, en ook in andere delen van de wereld, exponentieel toe. Maar het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van chemische stoffen is één ding. Daarom moeten we verder kijken dan een bio-label op de fles.


Biodiversiteit en grondstoffen

Als het gaat om een duurzame toekomst voor de wijnbouw speelt biodiversiteit een grote rol. Werken met de natuur. Voor gezonde toekomstbestendige wijngaarden. Maar ook om de natuurlijke omgeving zijn ruimte te bieden. Daarbij zijn steeds meer producenten bezig met het verminderen van hun footprint door zo zuinig mogelijk om te gaan met hulpbronnen zoals water, elektriciteit en gas.


Vegan

Ook is er een enorme toename in vegan wijnen. Misschien denk je, wat is er nou vegan, of juist niet, aan wijn? Van oudsher worden er in het klaringsproces o.a. dierlijke eiwitten gebruikt, waar deeltjes die uit de wijn gehaald moeten worden zich aan hechten. Ook hier bestaan ondertussen zeer goede diervriendelijke alternatieven voor. Het staat niet altijd op de fles, maar veel -mousserende- wijnen zijn daarom al vegan. Er is een grote switch gaande wat dit betreft. 

 

Plasticvrij en lichtgewicht flessen

Het lijkt erop dat de grootste impactmaker voor het milieu het gebruik van materialen zoals plastic, maar vooral de glazen flessen, betreft in verband met CO2 uitstoot bij vervoer. Daarom kiezen boeren ervoor te werken met plasticvrije materialen in hun bedrijf en voor lichtgewichtflessen voor het verminderen van de uitstoot bij transport. 

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer duurzaamheidsaspecten, maar dit zijn wel een aantal belangrijke en noemenswaardige. 

 

Duurzame partners

Waarbij de ene wijnboer al helemaal om is naar biologische wijnbouw, is de ander daar nog flink mee aan het experimenteren op delen van zijn wijngaarden om zo stapsgewijs de verduurzaming in te zetten. Dit gaat niet van de een op de andere dag. Het kost tijd, kennis en geld. 

Bij de selectie van onze partners en hun wijnen vragen we daarom naar alle aspecten van duurzame ontwikkeling om een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen van hun inzet op dit vlak en zo te kunnen besluiten om samen te werken. 

Wij importeren dus alleen van producenten die zich inzetten voor deze enorme transitie in land- en dus wijnbouw! We vertellen hun verhaal en wat erbij komt kijken en hopen de grote investering die zij doen zichtbaar te maken. Zo willen we inspireren om bewust te kiezen en bewust te genieten!

Meer over de selectie lees je hier.

Heb je hier vragen over? Laat het ons weten:

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelwagen.