Geen producten in je winkelwagen.
Champagne komt uit de champagnestreek, dat weet vrijwel iedereen. Maar wist jij dat de Franse crémants uit acht erkende gebieden (AOP’s) in Frankrijk komen? En dat je buiten Frankrijk ook nog Luxemburg als crémantgebied hebt? Wij, als echte bubble lovers, wisten dit dus eerst niet. Een crémant wordt altijd volgens de Méthode Traditionelle gemaakt, maar elk gebied heeft daarnaast zijn eigen regels en kwaliteitseisen. Als ze daar aan voldoen mogen ze de naam crémant dragen in combinatie met het gebied. En voor de duidelijkheid, buiten deze gebieden worden óók mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionelle geproduceerd, maar dan mogen ze geen crémant genoemd worden. Volg jij het nog? Beter gewoon om het zelf te ontdekken.
De officiële crémantgebieden zijn Elzas, Loire, Bourgogne, Jura, Bordeaux, Limoux, Savoie en Die. Maar je hebt natuurlijk ook nog andere gebieden waar fantastische Méthode Traditionelle bubbels worden gemaakt. Hele bekende, zoals de Champagne, en ook minder bekend om de bubbels, maar wel met fantastisch mousserend in opkomst, zoals de Provence. Je leest er hier meer over 👇🏼
Bourgogne
In Nederland meestal de bekendste onder de crémants, Crémant de Bourgogne. Je vindt hier van easy going bubbels, meer het instapmodel, tot aan rijkere crémants. Weet wel dat je kritisch moet zijn op de Crémant de Bourgogne. Je vindt er de meest fantastische flessen, maar omdat de druiven in het gebied zo duur zijn, kan het zomaar zijn, dat je ook mindere Crémant de Bourgognes aantreft. Goed speuren dus!
Lees HIER meer over de Bourgogne.
Limoux
Wij houden van de bubbels uit de Limoux! De streek waar de mousserende wijn is ontstaan. Pas later zou op basis van de receptuur uit de Limoux, de champagne zijn gemaakt. Waar of niet waar? Geen idee! Maar het is sowieso een gebied met hoge kwaliteitseisen voor hun crémants. Je vindt er ware hoogstandjes.
Lees HIER meer over de Limoux.
Elzas
Een doorgaans wat bekendere crémantstreek. En ondertussen het gebied waar de meeste mousserende wijnen vandaan komen ná de Champagnestreek. De diversiteit in bubbels is er groot. Dus er valt heel veel te ontdekken in de Elzas.
Lees HIER over de Elzas.
Die
En dan de Die… Vooral bekend om de clairette druif. Een geduchte concurrent voor de Champagne wordt gezegd, in verband met de vaak meer dan vriendelijke prijs voor een hoogstaande kwalitatieve mousserende wijn.
Lees HIER meer over de Die.
Jura
Een prachtige, fijne omgeving, met supervriendelijke mensen, die er klaar voor zijn hun wijnen en bubbels aan de rest van de wereld te laten zien. Wij vonden dit een ware ontdekking. Ook hier vind je de betere crémants.
Loire
Als het over kwaliteitsbubbels hebt, dan mag je het zeker over de Loire hebben. De Chenin Blanc druif wordt hier het meeste gebruikt voor mousserende wijnen. Maar ook andere druiven zijn hier toegestaan voor het produceren van crémant, waardoor je er dus veel verschillende crémants vindt.
Bordeaux
Ook al is de Bordeaux een erkend crémantgebied, het is hier best zoeken naar een goede crémant. Een tijd lang maakte maar 1% van de wijnboeren crémant, maar dat is ondertussen vervijfvoudigd. Een goed klimaat voor het maken van kwalitatieve bubbels.
Savoie
Het laatst officieel erkende crémantgebied is de Savoie, AOP sinds 2015, maar buiten het gebied nog niet heel bekend als crémantgebied. Wel meteen heel interessant, want de regels zijn hier wat strenger en ze gaan hier zeker voor kwaliteit.
Niet voor niets dat we je willen inspireren de wereld van crémant te ontdekken. Door de verschillende herkomstgebieden met allemaal andere klimaatomstandigheden, regels, fases van ontwikkeling en bekendheid, zijn er zo veel verschillende crémants te ontdekken. Als bubbelliefhebber, of misschien beter gezegd, bubbelontdekker, kun je met crémant je hart ophalen.
Nog meer goede bubbels ontdekken…
Kwaliteitsbubbels worden steeds populairder. En ook de Méthode Traditionelle wordt steeds breder omarmt. We delen graag de plekken waar je goede bubbels, geproduceerd met deze methode, kan vinden. Dat worden er meer en meer.
Champagne
Of de eerste bubbels nou uit de Limoux of de Champagne komen, maakt ons eigenlijk niet zo veel uit. Crémant en Champagne zijn door de ontstaansgeschiedenis van mousserende wijn hoe dan ook met elkaar verbonden. Wij houden enorm van de Champagne. Wat ons betreft altijd het bezoeken waard!
Provence
De Provence is zoals je waarschijnlijk weet wereldwijd beroemd om zijn rosé. Tot op heden is de Provence niet een erkend bubbelsgebied. Máár wat niet is kan nog komen. Het is nog wel even goed zoeken, want niet alle wijnmakers hebben het proces goed in de vingers. En vaak worden de druiven door coöperaties ingekocht om elders verder te verwerken. Of de wijnboer laat de productie van zijn Méthode Traditionelle wijn aan iemand anders over. Natuurlijk zijn er ook wijnhuizen die zich hier wel aan wagen. En laten wij nou zo’n pareltje gevonden hebben;-) Proef de Caprice Rosé Extra Brut en je ervaart de Provence in je glas mousserende wijn.
Luxemburg
Buiten Frankrijk bestaat nog een Franstalig gebied waar sinds 1991 officieel crémant geproduceerd mag worden. Namelijk Luxemburg. Ook hier geldt dat er alleen Crémant de Luxembourg op de fles mag staan als deze geproduceerd is volgens de strenge regelgeving waaronder het gebruik van lokale toegestane druiven. Crémant de Luxembourg wordt geproduceerd in de Moesel regio.
We hebben meerdere Luxemburgse crémantmakers ontmoet en zijn bij een aantal zeer onder de indruk van de verschillende typen die ze produceren, de kwaliteit en hun investering in innovatieve duurzaamheidsprojecten. Dus zoals, altijd ‘stay tuned’, want ook Crémant de Luxembourg vind je binnenkort bij Time to Sparkle.
En je ontvangt als eerste updates over nieuwe bubbels,
exclusieve aanbiedingen, proeverijen, inspiratie en recepten
voor de leukste bubbelspijscombi’s voor alle momenten.