Hoe proef je een bubbelwijn? Net even anders…

Oke, we gaan hier geen hoogdravende proefcursus geven. Wel even de tips voor het proeven van bubbels. Want mocht je gaan proeven, en ben je hier niet van op de hoogte, dan kan dat gevolgen hebben. 

Uitgebreide proefinstructies vind je overigens wel bij de Proefpakketten.  Of je kan deze downloaden op onze site.

Daar gaan we.

 

HET GLAS

Wil je echt goed proeven, gebruik dan een breder glas. Tulpvorm is ideaal, maar ik weet niet hoeveel verschillende glazen jij in huis hebt, dus een wit wijnglas kan ook prima.

Waarom geen flute? Het is al lastig zat om mousserende wijnen te proeven en thuis te brengen. In een flute dwarrelen de bubbels mooi omhoog, maar met een breder glas komen de aroma’s makkelijker mee. Het is een tip, geen must natuurlijk!

 

KIJKEN

Je kijkt naar de kleur én naar de bubbels, dat noemen ze ook wel de mousse. Kleuren die je kan benoemen: Strogeel, groengeel, goudgeel, diep goudgeel, oranje, zalmroze, roze, kersenrood. En bij de bubbels kijk je of ze fijn of grof zijn, of het er veel zijn, en bijvoorbeeld hoe ze in het glas omhoog dwarrelen. Jawel, dat doen ze op verschillende manieren. 

 

LUISTEREN

Deze vinden wij altijd hilarisch. Breng je met je gezelschap maar eens je glas naar je oor en probeer te luisteren naar die bubbels. Er wordt namelijk gezegd dat je variatie in bubbels kan horen. Echt! Vergt wat oefening, maar je kan er op een feestje mee aankomen wanneer je een beetje getraind bent. Je kan ze horen sissen, bruisen, beetje knetteren. Hoe meer bubbels hoe harder het geluid. 

 

RUIKEN

Belangrijk weetje hier! Ga niet walsen met je glas. Beginnersfout nummer 1. Dan gaat je glas bubbels er aan. 

Stop je neus in je glas en ruik goed. Probeer geuren te herkennen door de volgende associaties te maken: fruit, groen en bloemen, aardse geuren. Oftewel de geuraroma’s. Vind je het moeilijk om de geuraroma’s te herkennen of te benoemen, gebruik dan de Time to Sparkle ‘Wijzer’ (meegeleverd bij je bestelling). 

 

PROEVEN

Hier moet je even weten wat de bubbeltechniek is. Bij stille wijnen zeggen ze dat je een slurpende slok wijn moet nemen en dan door je mond heen moet laten walsen. DOE DIT BIJ BUBBELS NIET! De smaak van het sprankelende goud komt dan niet goed binnen, gaat eraan, en kan eventueel via je neus naar buiten komen.

Hoe dan wel? Je kan het maar weten. Neem een goede slok en laat deze even rustig in je mond, zeg tussen de 5 en 10 seconden. Spuug eventueel uit, maar probeer een beetje achter te laten in je mond, en slik dan door.

 

WIJZER

Proeven kan lastig zijn. Maar proeven doe je vooral om erachter te komen wat je nou lekker vindt en wat niet. En het blijft een leuke activiteit om elke keer wat anders te proeven en te ontdekken. 

 


 

Wil je beter leren proeven, weten welke bubbelaroma’s er zijn en wat je kan ruiken en proeven en benoemen? 

Doe een bestelling en ontvang de SPARKLE WIJZER.

Misschien vind je dit ook leuk;

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand