Hoe komt dat nou dat er iets magisch rondom die bubbels hangt? Zodra de kurk plopt en de bubbels bruisen in je glas, gebeurt er iets… met je stemming, met het moment. Ook wel het ‘Champagne-effect’. Net even anders dan bij ‘stille’ wijn. Maar waar komt dat gevoel en die sfeer rondom bubbels eigenlijk vandaan?
De bubbelassociatie
De magie van bubbels begint bij onze hersenen. Champagne, de koningin der mousserende wijnen, heeft eeuwenlang het beeld bepaald dat we vandaag nog steeds kennen. Ooit exclusief voorbehouden aan koninklijke kroningen en de elite, werd Champagne hét symbool van luxe en feestelijkheid. Geen wonder dat ons brein automatisch een positieve prikkel ervaart bij het zien, horen of ruiken van mousserende wijn.
Gedragspsychologen leggen uit dat deze associaties diepgeworteld zijn. Alleen al het geluid van een ploppende kurk of het zien van de bubbels creëert onbewust een bepaalde sfeer. Dat noemen we het priming effect: onze hersenen schakelen direct over naar een staat van plezier, verwachting en vrolijkheid.
Gevoel van euforie
Wat veel mensen niet weten, is dat er ook een fysiologisch aspect speelt bij het drinken van mousserende wijn. Onderzoek wijst uit dat koolzuurhoudende dranken de alcohol sneller in de bloedbaan kunnen brengen dan niet-mousserende varianten. Het gevolg? Je voelt een lichte roes nét iets eerder. Niet omdat er meer alcohol je lichaam in komt of dat je sneller dronken wordt, maar het lijkt alsof het ontspannende effect eerder intreedt. Alsof je brein sneller ‘weet’ dat er iets te vieren valt. *
Zintuiglijke prikkeling
De mousse heeft een direct effect op de smaak- en drinkbeleving. Je kunt de bubbels zien, horen en voelen. Zodra je de wijn inschenkt, begint de magie:
De bubbels dwarrelen bij elke mousserende wijn sierlijk door het glas. Bij elke wijn ziet dit er weer anders uit.
Ook de aroma’s ‘ploppen’ eruit: De opstijgende bubbels brengen geurcomponenten mee naar boven, wat de geur én smaak versterkt.
Luister! Je kunt de bubbels echt horen.
Tinteling: De mousse activeert zenuwreceptoren in de mond, wat zorgt voor een prikkelende sensatie die de alertheid verhoogt en de wijn spannend maakt om te drinken.
Textuurbeleving: Kleinere, verfijnde belletjes geven een zachtere, luxueuze textuur. Grovere bubbels voelen juist speelser en energieker aan.
Volgens een studie in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bepaalt niet alleen de smaak, maar ook de structuur van bubbels hoe wij mousserende wijn waarderen. Interessant leesvoer: https://axial.acs.org/agriculture-and-food-chemistry/bubbly-and-complex-what-gives-sparkling-wines-their-rich-flavor
De eerste slok uit een glas bubbels is altijd weer een beleving op zich.
Bubbels en spijsvertering: Van aperitief tot digestief
Het effect van bubbels reikt verder dan feestelijkheid en smaakbeleving. Mousserende wijn werkt namelijk ook als natuurlijke stimulans voor onze spijsvertering. De prikkelende CO₂ activeert speekselklieren en stimuleert spijsverteringssappen, wat een lichte eetlustopwekking tot gevolg heeft en zelfs een positief effect op de spijsvertering. Geen toeval dat een glas crémant of Champagne zo populair is als aperitief. En in Frankrijk zelfs als digestief. Daar kunnen we nog wat van leren!
Niet alleen Champagne
Met grote dank aan Champagne is het gevoel van verwennerij, iets vieren, extra genieten van het moment overgeslagen op de ‘bubbel’ in het algemeen. We willen vandaag de dag dat gevoel oproepen wanneer we daar zin in hebben. En daar geven talloze mousserende wijnen in allerlei gradaties met hun eigen kenmerken het antwoord op. Waarbij Champagne nog steeds zeer hoog gewaardeerd wordt, worden bubbels in het algemeen op grote schaal omarmd. Van elegante crémants, verfijnde Franciacorta’s, prosecco, Cava en de opkomende Corpinnat. Van Methode Traditionelle geproduceerde bubbels tot mousserende wijnen gemaakt met de charmat methode. Je hoeft niet persé een fles Champagne te openen om het ‘Champagne-effect’ te ervaren.
Conclusie: bubbels zijn pure magie
Van diepgewortelde feestelijke associaties tot wetenschappelijk aangetoonde effecten op ons brein en onze zintuigen, bubbels ‘doen’ écht iets met je. Ze maken van een gewoon moment iets bijzonders.
Zin om zelf het Champagne-effect of misschien beter gezegd, het bubbel-effect, te ervaren? Ontdek de mooiste mousserende wijnen en sparkling experiences bij Time to Sparkle. Van diverse crémants, Champagne tot alcoholvrije alternatieven—onze groeiende selectie laat je de bubbelbeleving in al haar glorie proeven.
Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk:
Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle
Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?
Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…
Vergeet niet in te schrijven voor de nieuwsbrief!
Blijven lezen en leren over bubbels? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan👇🏼