Bubbles by the glass

Waar drinken we bubbels uit? 

Toen we ooit Time to Sparkle begonnen, was dat vanuit een simpele, maar vurige wens: meer keuze in écht goede bubbels. Niet alleen op de wijnkaart als ‘die ene Champagne of Prosecco’, maar vooral ook by the glass. Want een goed glas bubbels moet je gewoon op elk moment kunnen bestellen – als aperitief, bij de lunch, borrel of het diner. Of gewoon omdat het dinsdag is.

En bij een goed bubbelmoment gaat het niet alleen om wát je schenkt, maar ook om hoe je het schenkt. Het glas maakt de bubbel. Of liever gezegd: het versterkt of verstoort ‘m. Dus doken we in de wereld van glasmakers en -merken, bekeken we wat sommeliers gebruiken en wat experts en het gerenommeerde Comité Champagne aanbevelen. Wat blijkt? Ook op dit vlak is een stille revolutie gaande. En voor en over elk type glas valt wat te zeggen. Daar gaan we:


De legendarische flute

Slank, stijlvol, feestelijk. De klassieke flute is jarenlang hét symbool geweest van Champagne en andere mousserende wijnen. En eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Door de smalle vorm borrelen de bubbels prachtig omhoog in een elegante lijn.

Maar… er is een keerzijde. De flute beperkt aroma-ontwikkeling en maakt het lastiger om die aroma’s écht goed te beleven. Mooi voor het oog, minder voor de neus. Daarom gebruiken veel professionals de flute vooral nog voor presentatie, maar wordt er ander glaswerk uit de kast getrokken voor serieuze tastings of pairings.


De coupe: retro chic (maar tricky)

Ah, de coupe… Wijd, ondiep en nostalgisch. Het ziet er geweldig uit op foto’s en is perfect voor feestelijke settings, desserts of als cocktailglas. De coupe werd populair in de 18e en 19e eeuw en werd tot de jaren 1920 ruimschoots gebruikt. Het stijlvolle glas doet ons dan ook denken aan Gatsby-achtige en roaring twenties sferen. 

Toch heeft de coupe nadelen: de bubbels vervliegen snel en aroma’s waaien letterlijk weg. Kortom: prachtig voor de sfeer, minder geschikt voor verfijning. Gebruik ‘m bewust. Voor de beleving, niet voor de techniek.

Tip: Wil je toch coupes inzetten? Wij vinden ze ook gewoon heel erg leuk! Kies dan voor kleine glazen. Zo schenk je ‘kleine’ en dus altijd frisse glaasjes bubbels. 😉


De favoriet van de expert: het tulpglas

Wil je écht het maximale uit je bubbels halen? Dan is het tulpvormige glas je beste vriend. De vorm, iets breder in het midden en versmallend aan de bovenkant, zorgt ervoor dat aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen waardoor je ze beter kunt waarnemen. Tegelijk blijven de bubbels mooi behouden.

Niet voor niets kiezen veel champagnehuizen en sparkling wijnmakers dit type glas als standaard. Bijvoorbeeld de verfijnde sparkling wine glazen van Lehmann, die speciaal zijn ontworpen voor mousserende wijn in al zijn complexiteit. Fijn om uit te drinken en ze laten de wijn ademen én bruisen op de juiste manier.


En dan… het wittewijnglas

Steeds vaker zie je dat bubbels gewoon in een witwijnglas worden geserveerd – en dat is lang niet zo gek als het klinkt. Zowel bij een jonge, frisse aperitiefbubbel als bij meer gastronomische of complexe cuvées is dit glas heel geschikt. Het geeft ruimte aan geur, smaak en ontwikkeling. Geen toeval dus dat ook steeds meer sommeliers hiervoor kiezen, zeker bij sparkling pairings tijdens lunch of diner. Maar ook bij een ‘los’ glas (daar gaan we weer…). Want een beetje kenner weet dat elk bubbelmoment een genietmoment moet zijn. #bubbeltrend


Het optimale bubbelmoment

Of het nu een coupe is voor het gevoel, een flute voor het feest, een tulp- of witwijnglas voor een optimale smaakbeleving, een bubbel geeft iets extra’s aan het moment. Maar wil je meer van het bubbelmoment maken, dan draait alles om presentatie en het juiste materiaal.

Bij Time to Sparkle geloven we dat elk bubbelmoment telt. En dat je dus aandacht mag geven aan álle details – van glaskeuze tot temperatuur, van pairing tot presentatie. 

Oh, en die bubbels per glas. We zien het gelukkig steeds meer. Op de kaart en buiten de kaart om. Het is een beetje kip en ei. Wordt er meer aangeboden, wordt er vaker voor gekozen. Wordt er vaker om gevraagd, groeit het aanbod… Zoiets moet het zijn;-)

 




Leren, proeven en genieten?


Zin in een bubbeltje? Of wil je met je team ontdekken wat de bubbeltrends zijn? We verzorgen ook sparkling tastings voor horeca, teams en liefhebbers. Je leert over stijlen, trends, pairing en presentatie. En er wordt natuurlijk geproefd.

Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk: 

Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle

Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?

Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…

Vergeet niet in te schrijven voor de nieuwsbrief!

Blijven lezen en leren over bubbels? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelwagen.