Als professionele bubbelliefhebbers houden we de wijntrends en wereld van mousserende wijnen altijd scherp in de gaten. Of het nu gaat om het bekijken van wijnkaarten, het proeven van wat er per glas verkrijgbaar is, of het leren over nieuwe ontwikkelingen: we zijn er volop mee bezig. We spreken producenten, bezoeken beurzen, en luisteren naar liefhebbers, kenners én nieuwsgierigen. Zo ontdekken we wat mensen aanspreekt en waarom. Hier delen we acht trends op het gebied van mousserend die ons opvallen voor 2025:
1. Vaker het moment verrijken met een bubbel
Bubbels zijn allang niet meer alleen voor feestdagen of speciale gelegenheden. Of je nu het weekend inluidt, geniet van een glas bij de lunch met een vriend(in), of een doordeweekse dag net dat beetje extra wilt geven: bubbels zijn de perfecte keuze. Mensen zoeken bewuster naar kleine geluksmomenten in het dagelijks leven, en een goed glas mousserende wijn past daar uitstekend bij.
2. Bubbels bij elk eetmoment
Van aperitief tot dessert: mousserende wijnen zijn veelzijdige begeleiders van gerechten. Denk aan oesters, sushi, kaasplankjes en zelfs hoofdgerechten. Waar champagne-arrangementen eerder vooral in high-end restaurants te vinden waren, duiken nu ook in restobars en wijnbars steeds vaker foodpairing-opties met bubbels op. Het maakt mousserende wijnen toegankelijker dan ooit.
3. Rosébubbels populair
Rosébubbels winnen terrein! Van Rosé Champagne tot Cava, Spumante en Crémant: de vraag naar rosé met bubbels blijft groeien. Zelfs in de Provence, bekend om zijn stille roséwijnen, worden steeds meer mousserende varianten gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. Dit „Provence-gevoel” doet het goed en wij worden hier heel blij van!
4. Genieten van meer diversiteit in kwaliteitsbubbels
Wereldwijd wordt er minder wijn gedronken, maar de focus verschuift steeds meer naar kwaliteit. Tegelijkertijd blijft zowel de productie als de vraag naar mousserende wijnen groeien. Champagne blijft een klassieke keuze en was lange tijd leidend als het gaat om echte kwaliteit. Maar ook andere regio’s en landen brengen steeds meer hoogwaardige mousserende wijnen voort.
Het veranderende klimaat zorgt voor verrassende ontwikkelingen, zoals de opkomst van de Méthode Traditionelle in koelere klimaten zoals Nederland. Hier zien we wijnmakers die niet langer mousserende wijnen als bijproduct zien, maar ze juist als hoofdproduct omarmen. Hierdoor ontstaat een indrukwekkende diversiteit. Crémant, bijvoorbeeld, groeit sterk als een betaalbaar alternatief voor Champagne. Zelfs in Frankrijk zelf kiezen steeds meer mensen voor crémant boven Champagne. Deze groeiende diversiteit biedt spannende opties voor iedere prijsklasse.
5. Betere alcoholvrije bubbels
Hoewel de wijnwereld qua alcoholvrij nog niet zo ver is als de bierindustrie, is de opdracht hier ook complexer. Waar bij bier slechts 5-6% alcohol onttrokken hoeft te worden, is dat bij wijn 11-13%. Toch gaan de ontwikkelingen snel, en het aanbod van alcoholvrije wijnen groeit in rap tempo. Binnen deze categorie presteren alcoholvrije mousserende wijnen opvallend goed. Mousserende wijnen hebben ook een duidelijk voordeel: de bubbels zorgen voor een aangename smaakbeleving en geven een bepaalde sensatie en complexiteit om goed te maken wat er mist.
6. Sparkling Teas met wijnbeleving
Naast alcoholvrije mousserende wijnen winnen ook sparkling teas snel aan populariteit. Deze willen we even expliciet noemen omdat wij ze onder de categorie alcoholvrije bubbels scharen. Dankzij fermentatie en innovatieve productiemethodes ontwikkelen deze dranken een indrukwekkende complexiteit. Hierdoor bieden ze een smaakervaring met dezelfde gelaagdheid en diepgang als wijn. Sparkling teas zijn een verfijnd en veelzijdig alternatief voor wie op zoek is naar een unieke alcoholvrije bubbelbeleving.
7. Meer duurzame bubbels
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de wereld van mousserende wijnen. Producenten omarmen duurzamere praktijken zoals lichtere flessen, beter waterbeheer en het bevorderen van biodiversiteit. Innovaties in productie en transport dragen bij aan een lagere ecologische voetafdruk, zonder in te leveren op kwaliteit.
Een belangrijke uitdaging bij mousserende wijnen is de zware fles, die een grote bron van CO₂-uitstoot vormt. Gelukkig werken steeds meer wijnhuizen met lichtere flessen, energiezuinige productiemethoden en duurzamere transportoplossingen. Deze innovaties dragen bij aan een duurzamere toekomst voor mousserende wijnen, zonder in te leveren op kwaliteit of beleving.
8. Aandacht voor het glas
Het glas waaruit je bubbels drinkt heeft een grote invloed op de smaakbeleving. Het tulpglas, door kenners gezien als hét ideale bubbelglas, wint langzaam terrein op de traditionele flute. Dankzij de vorm komen aroma’s beter tot hun recht en blijven de bubbels langer behouden. Ook het wittewijnglas wordt steeds populairder als bubbelglas, omdat het meer ruimte biedt aan geur en smaak en ook hier de bubbels goed in tact blijven.
Conclusie
Bubbels zijn populairder dan ooit en sluiten perfect aan bij de huidige tijdsgeest: genieten, ontdekken en momenten bijzonder maken. Of het nu gaat om Champagne, Prosecco, Crémant, Cava, Sekt, alcoholvrije bubbels of sparkling teas, de diversiteit is enorm. Kwaliteit, herkomst en duurzaamheid spelen een steeds grotere rol. Een prachtige ontwikkeling voor iedereen die van mousserende wijnen houdt!
Santé 🥂
Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk:
Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle
Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?
Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…