Bij Time to Sparkle houden we van bubbels in alle soorten en maten. Een goed glas champagne maakt ons altijd blij, maar we zijn minstens zo enthousiast over crémant – het iets vriendelijker geprijsde zusje van champagne. Omdat we graag vaker een glas bubbels willen drinken, is crémant een geweldige keuze. Buiten Frankrijk, en Luxemburg, waar je ook crémant vindt, zijn er trouwens ook nog heel veel andere prachtige mousserende wijnen, zoals cava uit Spanje of franciacorta uit Italië, maar daarover later meer! We nemen je nu mee in de wereld van champagne en crémant. Wat hebben ze met elkaar gemeen, en waarin verschillen ze?
Overeenkomsten: Kwaliteit en vakmanschap
Druiven geplukt met de hand
Zowel champagne als crémant worden uitsluitend van handgeplukte druiventrossen gemaakt. Het gebruik van machines is verboden, omdat het belangrijk is dat de druiventrossen in tact blijven. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het sap dat nodig is voor een goede basiswijn, essentieel voor het maken van Méthode Traditionnelle-bubbels.
Méthode Traditionnelle
Beide bubbels worden volgens de Méthode Traditionnelle geproduceerd, een proces dat bekend staat om zijn verfijning en zorgvuldigheid. De tweede gisting vindt plaats in de fles, waar gisten zorgen voor extra alcohol én de karakteristieke bubbels. Dit proces, bekend als Prise de Mousse, gebeurt in een afgesloten fles met kroonkurk. Na deze gisting rijpt de wijn op de dode gistcellen (sur lie). Dit geeft de wijn zijn complexiteit en unieke aroma’s. Voor champagne geldt een minimale rijping van 15 maanden. Voor crémant (en andere Europese Méthode Traditionnelle-wijnen) is dit minimaal 9 maanden. Waarbij we zowel bij champagne als crémant zien dat veel wijnboeren, die kwaliteit hoog in het vaandel hebben, hun mousserende wijnen veel langer laten rijpen.
Strenge regels voor een sprankelend resultaat
Champagne mag alleen champagne heten als het uit de champagnestreek komt en voldoet aan de strikte AOP-regels (Appellation d’Origine Protégée). Voor crémant gelden vergelijkbare regels, maar dan per officieel crémantgebied (er zijn er acht in Frankrijk en één in Luxemburg). Wordt een mousserende wijn in zo’n gebied geproduceerd, maar niet volledig volgens de regels (bijvoorbeeld met andere druiven), dan mag hij geen ‘Crémant’ heten – zelfs als het een Méthode Traditionnelle-bubbel is!
Verschillen: Stijl en smaak
Champagne
Champagne staat bekend om de aroma’s van toast, brioche, citrus en een uitgesproken mineraliteit. Het unieke karakter komt voort uit het klimaat: een combinatie van een koel landklimaat, dat zorgt voor mooie zuren, en een oceanisch klimaat, dat zorgt voor regenval en de zomerse hitte van het landklimaat te verzachten.
Crémant
Crémant heeft een grotere variatie in stijl en smaak, afhankelijk van het gebied waar hij wordt geproduceerd. Frankrijk kent acht officiële crémantgebieden, zoals de Bourgogne, waar je champagne-achtige bubbels kunt vinden. Dat is geen toeval: Champagnehuizen begonnen ooit met het maken van bubbels net buiten hun eigen regio, zoals in de Bourgogne. Veel crémants bevatten dan ook druiven als chardonnay en pinot noir, net als champagne.
Elk crémantgebied heeft zijn eigen terroir, bestaande uit specifieke klimaatomstandigheden, bodemsoorten en druivensoorten. Dit zorgt voor een enorme diversiteit aan smaken en aroma’s.
Waarom kiezen? Ontdek beide!
Of je nu kiest voor een goede champagne of een kwalitatieve crémant, beide bubbels bieden een bijzondere beleving. Champagne is perfect voor die extra feestelijke momenten, terwijl crémant het ideaal maakt om vaker te proosten zonder in te leveren op kwaliteit.
Benieuwd naar meer bubbels, zoals cava of franciacorta, of andere bijzondere mousserende wijnen? Blijf ons volgen, want daarover binnenkort meer! 🥂
Zin gekregen in een glas? Kijk HIER voor onze crémants. We hebben onlangs ook een topcuvée champagne toegevoegd aan ons assortiment.
Santé!
Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk:
Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle
Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?
Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…