We zien ze steeds vaker opduiken: crémants uit Duitsland, Luxemburg en zelfs België. Maar wacht eens even… Was crémant niet een puur Frans verhaal? Een naam gereserveerd voor de toegankelijke, elegante, mousserende wijnen uit specifieke Franse regio’s? Blijkbaar niet meer! Het lijkt erop dat crémant bezig is een universeel synoniem te worden voor kwaliteit en verfijning – net als Champagne. Maar hoe zit dat eigenlijk?
Laten we het mysterie eens ontkurken!
Van Franse origine naar een breder palet
De naam ‘crémant’ heeft zijn roots stevig verankerd in Frankrijk. Het staat voor mousserende wijnen die volgens de traditionele methode (Méthode Traditionnelle) worden gemaakt. Denk aan Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne of Crémant de Loire van de in totaal acht Franse Crémant Appellations. Deze wijnen mogen de naam ‘crémant’ dragen omdat ze voldoen aan strikte regels rondom onder andere herkomst, productie, druivenselectie en -samenstelling en rijping. Maar tegenwoordig zien we ook crémants uit landen als Luxemburg, Duitsland en België op de wijnkaart verschijnen.
Hoe kan dat?
Europese regelgeving en beschermde herkomstbenaming
Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over welke landen de naam ‘crémant’ mogen gebruiken. Tot nu toe geldt dit voor Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en België. In deze landen is crémant een beschermde aanduiding voor mousserende wijnen die voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen, waaronder een verplichte tweede gisting op fles, een minimale rijpingstijd en strikte controle op druivensoorten.
In Duitsland mag crémant worden geproduceerd in de erkende kwaliteitswijngebieden, zoals Baden, Franken en Sächsische. Ook in België wordt crémant gebruikt als term voor mousserende wijnen die voldoen aan de Europese productienormen voor de traditionele methode.
Waarom willen andere landen ‘crémant’ gebruiken?
De bekendheid rondom crémant als hoogwaardige mousserende wijn, ook als alternatief voor Champagne, neemt toe. De aantrekkingskracht van de naam ‘crémant’ wordt dus steeds groter. De naam wordt geassocieerd met elegantie, verfijning en kwaliteit. Voor producenten in Luxemburg, Duitsland en België biedt het een kans om hun mousserende wijnen te positioneren als hoogwaardige, traditionele alternatieven voor Champagne.
Tegelijkertijd speelt mee dat crémant steeds populairder wordt bij consumenten die op zoek zijn naar betaalbare luxe en bewuste keuzes. De term “Sekt” in Duitsland heeft bijvoorbeeld een bredere betekenis en wordt ook gebruikt voor eenvoudiger mousserende wijnen. Met de benaming ‘crémant’ kunnen Duitse producenten dus een duidelijk onderscheid maken in kwaliteit en traditie.
De nieuwe waarde van crémant
Crémant lijkt langzaam dezelfde status te verwerven als Champagne: een naam die niet alleen een wijn aanduidt, maar een belofte inhoudt. Een belofte van kwaliteit, traditie en luxe – zonder de prijs van Champagne. Waar Champagne ooit de enige keuze was voor mousserende wijnen met klasse, heeft crémant nu een stevige plek veroverd. En met de komst van crémants uit Duitsland en België wordt de diversiteit binnen deze categorie alleen maar groter.
Crémant uit Duitsland en België: Wat kun je verwachten?
De crémants uit Duitsland en België bieden vaak verrassende smaken en stijlen, met druiven die uniek zijn voor hun regio’s. Beide landen combineren innovatie met traditie en geven daarmee een eigen draai aan de crémant-categorie.
Met onze liefde voor ‘Champagne- en crémant-waardige bubbels’ worden wij hier natuurlijk heel blij van. Onlangs proefden we een mooie Duitse crémant tijdens ons bezoek aan Wine Professional. Hij staat op ons lijstje;-)
Een wereld vol bubbels
De opkomst van crémant buiten Frankrijk betekent meer keuze voor liefhebbers van mousserende wijnen. Of je nu gaat voor een Crémant d’Alsace, een crémant van Duitse Riesling of een Belgische variant met Chardonnay, de gedeelde naam garandeert een hoge standaard. Tegelijkertijd biedt het de kans om nieuwe smaken en stijlen te ontdekken.
Dus de volgende keer dat je een fles crémant ontkurkt, weet je dat er meer achter deze naam zit dan alleen bubbels. Het is een symbool van kwaliteit, traditie én innovatie – en dat uit meerdere landen.
Proost op diversiteit in het glas! 🥂
Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk:
Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle
Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?
Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…