De Bourgogne

In Nederland meestal de bekendste onder de crémants, Crémant de Bourgogne. Een van de bekendste wijnstreken ter wereld. In de Bourgogne vind je ‘easy going’ bubbels, van het instapmodel, tot aan rijkere crémants.

 

Ligging & klimaat

De noordelijke Bourgogne ligt tegen de Champagne aan en het klimaat is nagenoeg hetzelfde, dus je snapt dat je hier soortgelijke smaken kan vinden als in de Champagne. Dus ook veel mooie crémants. 

De zuurgraad van de wijn wordt grotendeels beïnvloed door het klimaat. Hoe koeler het klimaat, des te meer kans op mooie zuren.  Er heerst een continentaal klimaat met koude heftige winters, vaak late vorst, maar warme, zonnige zomers. Dat brengt prachtige zuren met zich mee voor de bubbels. 

 

Dezelfde druiven als in de  Champagne

Crémant de Bourgogne wordt gemaakt van traditionele Bourgondische druiven, maar er wordt vooral veel gebruik gemaakt van dezelfde druivensoorten als champagne, te weten de chardonnay en de pinot noir. Mocht je het interessant vinden, de Bourgogne kent twee categorieën druivencombinaties voor het maken van crémants, namelijk:

1) pinot noir, chardonnay (minimum 30 % van de productie), pinot blanc en pinot gris

2) gamay noir met witte sap (maximum 20 % vd productie), aligoté, melon en sacy

Dat geeft maar weer de veelzijdigheid aan van deze bubbel. Hier kan je dus op letten als je Crémant de Bourgogne drinkt. 

 

Verschil in rijptijd

Is er dan überhaupt een verschil ten opzicht van champagne? De verschillen zijn minimaal maar als we dan eentje moeten noemen dan is het de tijd dat de wijn gerijpt moet hebben. Voor crémant geldt een wettelijke minimale gistrijping van 9 maanden. Voor champagne is wettelijk 15 maanden bepaald.

Wat kan je hier mee? Nou, weet dat er dus jonge, frisse minder complexe crémants in de Bourgogne te vinden zijn. Maar veel boeren maken er een sport van complexere bubbelwijnen te maken. Dus vind je het lekker om bubbels te drinken met meer smaak, en wat rijper, dan kan je daar dus naar vragen.

 

Kwaliteit? Ga voor de Eminenten…

De Bourgogne kent voor de crémants twee kwaliteitsaanduidingen: ‘Eminent’ en ‘Grand Eminent’. Voor het maken van een Crémant van deze hoogwaardige kwaliteit gelden aanvullende regels. Zo moet de Eminent een gistrijping van tenminste 24 maanden hebben gehad en geldt voor een Grand Eminent zelfs een minimale rijptijd van 36 maanden. 

 

Onze huisbubbel

Onze eigen huisbubbel, de Notre Bulle, is ook een Crémant de Bourgogne. Herkenbaar aan typerende smaken van fruit, citrus, brioche en geroosterde amandelen. Onze huisbubbel heeft 12 maanden rijptijd gehad en is daarmee in smaak en prijs toegankelijk voor veel mensen. 

Maar houd onze shop in de gaten! In de toekomst zal er vast een prachtige Eminent of Grand Eminent aan ons assortiment worden toegevoegd.

 

Goed opletten!

Weet wel dat je kritisch moet zijn op de Crémant de Bourgogne. Je vindt er de meest fantastische, maar omdat de druiven in het gebied zo duur zijn, kan het zomaar zijn, dat je ook mindere Crémant de Bourgognes aantreft.

 

Misschien vind je dit ook leuk;

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand