Acht Franse crémant regio’s

Champagne komt uit de champagnestreek, dat weet vrijwel iedereen. Maar wist jij dat de Franse crémants uit acht gebieden in Frankrijk komen? En dat ze alleen crémant mogen heten als ze daar vandaan komen? Wij, als echte bubble lovers, wisten dit dus niet. Een crémant wordt altijd volgens de Méthode Traditionelle gemaakt, maar elk gebied heeft daarnaast zijn eigen regels en kwaliteitseisen. En voor de duidelijkheid, buiten deze gebieden kunnen mousserende wijnen óók volgens de Méthode Traditionelle worden geproduceerd, maar dan mogen ze geen crémant genoemd worden. Volg jij het nog? Beter gewoon om het zelf te ontdekken. 

 

Bourgogne

In Nederland meestal de bekendste onder de crémants, Crémant de Bourgogne. Je vindt hier van easy going bubbels, meer het instapmodel, tot aan rijkere crémants. Weet wel dat je kritisch moet zijn op de Crémant de Bourgogne. Je vindt er de meest fantastische flessen, maar omdat de druiven in het gebied zo duur zijn, kan het zomaar zijn, dat je ook mindere Crémant de Bourgognes aantreft. Goed speuren dus! Lees HIER meer over de Bourgogne.

 

Limoux

Wij houden van de bubbels uit de Limoux! De streek waar de mousserende wijn is ontstaan. Pas later zou op basis van de receptuur uit de Limoux, de champagne zijn gemaakt. Waar of niet waar? Geen idee! Maar het is sowieso een gebied met hoge kwaliteitseisen voor hun crémants. Je vindt er ware hoogstandjes. Lees HIER meer over de Limoux. 

 

Elzas

Een doorgaans wat bekendere crémantstreek. En ondertussen het gebied waar de meeste mousserende wijnen vandaan komen ná de Champagnestreek. De diversiteit in bubbels is er groot. Dus er valt heel veel te ontdekken in de Elzas. Lees HIER over de Elzas.

 

Die

En dan de Die… Vooral bekend om de clairette druif. Een geduchte concurrent voor de Champagne wordt gezegd, in verband met de vaak meer dan vriendelijke prijs voor een hoogstaande kwalitatieve mousserende wijn. Lees HIER meer over de Die.

 

Jura

Een prachtige, fijne omgeving, met supervriendelijke mensen, die er klaar voor zijn hun wijnen en bubbels aan de rest van de wereld te laten zien. Wij vonden dit een ware ontdekking. Ook hier vind je de betere crémants.

 

Loire

Als het over kwaliteitsbubbels hebt, dan mag je het zeker over de Loire hebben. De Chenin Blanc druif wordt hier het meeste gebruikt voor mousserende wijnen. Maar ook andere druiven zijn hier toegestaan voor het produceren van crémant, waardoor je er dus veel verschillende crémants vindt.

 

Bordeaux

Ook al is de Bordeaux een erkend crémantgebied, het is hier best zoeken naar een goede crémant. Een tijd lang maakte maar 1% van de wijnboeren crémant, maar dat is ondertussen vervijfvoudigd. Een goed klimaat voor het maken van kwalitatieve bubbels. 

 

Savoie

Het laatst officieel erkende crémantgebied is de Savoie, AOP sinds 2015, maar buiten het gebied nog niet heel bekend als crémantgebied. Wel meteen heel interessant, want de regels zijn hier wat strenger en ze gaan hier zeker voor kwaliteit.  

 

Niet voor niets dat we je willen inspireren de wereld van crémant te ontdekken. Door de verschillende herkomstgebieden met allemaal andere klimaatomstandigheden, regels, fases van ontwikkeling en bekendheid, zijn er zo veel verschillende crémants te ontdekken. Als bubbelliefhebber, of misschien beter gezegd, bubbelontdekker, kun je met crémant je hart ophalen.

Misschien vind je dit ook leuk;

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand