De Die, een geduchte concurrent van Champagne

Voor veel mensen niet een heel bekend gebied, want de Crémant de Die is zeker niet oververtegenwoordigd in het wijnschap in Nederland. Maar zeker de moeite waard om te ontdekken. Een geduchte concurrent voor de Champagne wordt gezegd, in verband met de vaak meer dan vriendelijke prijs voor een hoogstaande kwalitatieve mousserende wijn.

Ligging en klimaat

De Die ligt in het zuiden van Frankrijk in de Rhone Vallei grenzend aan de Alpen en de Provence. De nachten zijn koud en overdag warmt het vaak flink op, waardoor de druiven goed verwarmen en deze zo mooie aroma’s ontwikkelen. 

Verwar hem nie met de Clairette de Die…

De De Die is meer bekend van de Clairette de Die. Een andere categorie bubbelwijn, gemaakt volgens de méthode dioise ancestrale waarbij er geen tweede vergisting plaatsvindt. Vaak heel zoet, gemaakt van de muskaatdruif. 

De clairettedruif is dé crémantdruif

Ondanks dat de Clairette de Die en de Crémant de Die niet vergelijkbaar zijn met elkaar, is de clairette-druif óók de belangrijkste en meest bepalende druif voor de Crémant de Die waar ze voor minimaal 55% uit moeten bestaan. Daarbij mag er 10 tot 40% aligoté en 5 tot 10% muscat à petit grains bij. En dat geeft de crémants uit deze regio nou zo’n eigen karakter en ontstaan er fantastische evenwichtige bubbelwijnen met meer complexiteit. Kruidigheid komt bijvoorbeeld van de clairette, de frisheid van de aligoté, en muscat blanc à petit grains geeft aroma’s van druif, abrikoos en kamperfolie. Haal dat er maar eens uit! 

De haan, die we niet konden laten gaan

We hebben een familiehuis gevonden, die een heel interessante crémant heeft, die zelfs 36 maanden op rekken heeft gelegen: Poulet & Fils. Die moet met lekker eten en aandacht gedronken worden! Wijnboeren die hun wijnen langer laten rijpen dan minimaal vereist is zijn altijd de moeite waard om te verkennen. Ze streven naar hoge kwaliteit.

Misschien vind je dit ook leuk;

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand