De meeste crémants komen uit de Elzas

Als je het over bubbels hebt, dan kan je niet om de Elzas heen. Ondanks dat wijnboeren in de Elzas relatief laat mousserende wijnen gingen produceren, is de Elzas nu het grootste productiegebied van bubbelwijnen na de Champagne. En ook verantwoordelijk voor 50% van de crémantproductie. De Elzas is sinds 1975 een AOP (Appelation d’Origine Protégée). AOP is een beschermde oorsprongsbenaming.  

 

Gunstige ligging
De Elzas ligt in het Noordoosten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de Vogezen die van Noord naar Zuid lopen en ten westen van de Rijn. De Vogezen bieden bescherming, houden veel regen tegen, en er zijn veel zonuren, wat een ideaal microklimaat oplevert voor het verbouwen van wijn terwijl het gebied zo noordelijk ligt. De Romeinen plantten de eerste wijnranken al in het jaar 200.

 

Meerdere druiven voor bubbels
De Crémants d’Alsace mogen van meerdere druivensoorten gemaakt worden, zoals de pinot blanc, riesling, pinot gris, chardonnay, auxerrois en pinot noir. De crémants mogen uit meerdere druiven bestaan en ook uit een enkele soort, waarbij de meest voorkomende dan de pinot blanc is. Voor de rosé Crémant d’Alsace mag alleen de pinot noir gebruikt worden.

 

Variatie aan bodemsoorten
Het is een gebied met ongeveer de meeste bodemsoorten van alle wijngebieden. Van graniet, kalk, zandsteen tot mergel. Vandaar de variëteit aan druivensoorten. En natuurlijk dus ook de diversiteit aan crémants die geproduceerd kunnen worden. 

 

Je raakt niet uitgeproefd
Door de diversiteit van de omgeving en de verschillende druivensoorten, vind je in de Elzas zoveel verschillende crémants, dat je er niet uitgeproefd raakt. De invloed van Duitsland is goed merkbaar, aangezien veel huizen een Duitse naam hebben. 

 

Een excellente organic Crémant d’Alsace in ons assortiment
Wij zijn trots op onze samenwerking met het prachtige familiehuis Cattin, sinds 1720, voor onze eerste organic bubbel, Cattin’s Sauvage. Jacques Cattin heeft zelfs voor een kwaliteitsaanduiding gezorgd in de Elzas: ‘Emotion Brut, l’Excellence du Crémant d’ Alsace. Staat dat op de fles, kan je die dus gerust kiezen. Daar worden wij natuurlijk blij van!

Misschien vind je dit ook leuk;

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand