En daarom kan het ook niet anders dan dat wij ook een crémant uit deze streek als eerste bubbel in ons assortiment hebben. Hij heet ook nog eens de Première Bulle -de eerste bubbel- en komt van een bevlogen familiehuis in de Limoux. Behalve dat, waren we meteen fan van deze heerlijke frisfruitige rosébubbel, rijk aan verfijnde bubbels.
Maar nu even wat je moet weten over de Limoux
Het gebied waar de eerste bubbels werden gemaakt, nog voordat er in de Champagne champagne werd gemaakt. Zo luidt het verhaal! Het wijngebied Limoux ligt in de westelijke Languedoc in Zuid Frankrijk. Je zou het misschien niet denken, dat er zo ver van de Champagne, en de welbekende Bourgogne, waar de meeste mensen van weten dat daar mousserende wijnen vandaan komen, hier de meest fantastische kwalitatieve crémants worden gemaakt. De moeite waard om dit gebied verder te ontdekken.
Lees het meer uitgebreide verhaal over de oorsprong van de bubbels in onze webshop bij de Première Bulle.
Goede ligging voor bubbeldruiven
De natuur in Limoux is werkelijk adembenemend met een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. De nabij gelegen Middellandse Zee zorgt voor een gematigd mediterraan klimaat met een mooie verdeling van zonlicht en regenval. De druiven kunnen hierdoor iets langer rijpen, wat heerlijke vol frisfruitige aroma’s aan de bubbels geeft.
Druiven & de regels voor crémant in deze streek
De grond bestaat uit kalkhoudende leemgrond en een kiezellaag. Hierop kunnen de twee belangrijkste druivensoorten, chardonnay en chenin blanc, goed groeien. Voor Crémant de Limoux is de chardonnay hier de belangrijkste druif en deze mag tot 90% onderdeel van de mix uitmaken. Chenin blanc doet mee tussen minimaal 10% en maximaal 40%. Is er nog ruimte over, dan is die voor de mauzac en pinot noir (maximaal 20%). De regelgeving voor de crémant is hier streng.
Hoogstandjes volgens de Méthode Traditionelle
De crémants, die zoals alle crémants volgens de Méthode Traditionelle worden gemaakt, moeten minstens negen maanden rijpen op hun gistcellen op vat of tank. Verder mogen ze niet op de markt komen voordat ze minimaal twaalf maanden flesrijping hebben gehad.
Crémant de Limoux in Nederland
De Crémant de Limoux heeft nog niet allemaal zijn weg naar Nederland gevonden. Maar hey, daar zijn wij voor. Zo kwam ook het familiewijnhuis Antech bij ons terecht. Zij zochten nog een ’boutique importeur’ in Nederland voor hun pareltje Françoise. Genoemd naar een fantastische ondernemende vrouw, die met haar zoon het familiebedrijf runt.
Ideaal voor een wijnreisje
Je kan natuurlijk zelf ook naar de Limoux toe. Een prachtige omgeving om te bezoeken waar je je wijnreisje prima kan combineren met een beetje cultuur. Je vindt er ruïnes uit de Romeinse tijd, kastelen van de Katharen en kloosters uit de Middeleeuwen.
Proefse!
Zo, ben je weer wat wijzer. Wij wisten dit allemaal niet toen we begonnen met ons bubbelavontuur. Dus hopelijk ben je blij verrast. Maar nog belangrijker, kom je een crémant uit de Limoux tegen, dan zit je qua kwaliteit zeker goed. En dan, proeven maar!!!