Verschillende soorten bubbels: Blanc de Blancs, Blanc de Noir, Brut, Vintage, Rosé…

Iedereen weet wat van wijn, en van bubbels… 

‘Blanc de Blancs is toch altijd van Chardonnay…?’ Ja, bij Champagne in de meeste gevallen wel. En toch niet altijd. En zo ook bij andersoortige bubbels. Dit soort vragen krijgen wij regelmatig. Het is ook heerlijk om over wijn en zeker ook over bubbels te praten. Het geeft altijd gespreksstof. Juist omdat je er oneindig veel over kan leren. Hoe meer wij in de bubbelwereld, of misschien wel bubbelbubbel zitten…;-), hoe meer we erachter komen dat er veel leuke noemenswaardige nuances zijn als het gaat om kenmerken en weetjes over bubbels. Te veel om op te noemen en zomaar te weten. Daarom zien we het als onze missie om zo veel mogelijk van deze kennis, weetjes en tips te delen. Van die dingen waarvan je denkt (dat hebben wij nog heel regelmatig): waarom heeft niemand mij dat eerder verteld?


Elke bubbel is anders: Verschillende soorten, kleuren, gebieden

Je hebt allerlei verschillende soorten bubbels. Uit verschillende landen, streken, met verschillende namen, gemaakt op verschillende manieren. Verschillende kleuren. Vaak wordt een type of soort of andere wetenswaardigheden gelieerd aan de regels van Champagne. Niet gek, want Champagne is een zeer grote inspiratiebron voor velen, zowel makers als genieters, ook als het gaat om de beleving die rondom mousserende wijn hangt. Maar ga je de champagnegrens over, dan heb je vaak nog steeds dezelfde typeringen en soortgelijke uitgangspunten, maar zijn er tegelijkertijd allerlei interessante verschillen en nuances aan te brengen als het gaat om typeringen. We noemen er een paar op:


Blanc de Blancs

Blanc de Blancs betekent vertaald “wit van wit” en bij mousserende wijn betekent dat bubbels gemaakt van witte druiven. Bij Champagne is dat vaak Chardonnay, één van de drie hoofddruivenrassen voor het maken van Champagne.

Champagne-weetje: naast de drie hoofddruivenrassen zijn er nog vier andere druivenrassen toegestaan, namelijk Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris. Omdat ze samen slechts 0,3% van de totale druivenproductie uitmaken, hoor je er niet vaak over. Maar het zijn allemaal witte druiven en kunnen dus wél in een Blanc de Blancs verwerkt worden.

De andere twee hoofddruivenrassen zijn Pinot Noir en Meunier, en die zijn blauw, dus komen er bij een Blanc de Blancs niet aan te pas. 

Omdat Champagne zo’n krachtig merk is, wordt vaak gedacht dat Blanc de Blancs altijd een mousserende wijn is gemaakt van 100% Chardonnay. Maar er worden in andere gebieden ook bubbels gemaakt van andere witte druivenrassen. En zolang de gebruikte druiven allemaal wit zijn, mag je je mousserende wijn een Blanc de Blancs noemen.

Bijvoorbeeld:

Crémant de Bordeaux, B de Bonhoste: Deze blend is gemaakt van Ugni Blanc en Sémillon, beide witte (in Bordeaux toegestane) druiven voor deze crémant, en is dus een Blanc de Blancs.


Blanc de Noir

Je raadt het al: Blanc de Noir is gemaakt van blauwe druiven. Voor Champagne kan dat Pinot Noir en/of Meunier zijn. Het sap van de bubbel is echter wit, want bij het produceren van Blanc de Noir worden de druiven heel zachtjes geperst, waardoor er minimaal contact is met de schilletjes en het witte sap vrijkomt. Je ziet hierdoor soms een lichte rode gloed als je goed kijkt naar je glas Blanc de Noir. Net zoals bij Blanc de Blancs kan een Blanc de Noir buiten Champagne ook bestaan uit andere blauwe druivenrassen.

Bijvoorbeeld:

Louis de Grenelle, Blanc de Noir, Extra Brut, Crémant de Loire: Een droge crémant van 100% Cabernet Franc.


Brut (non-vintage of brut sans année)

Om het makkelijk te maken. Een brut “sans année” (“zonder jaartal”) is een blend van wijnen uit verschillende oogstjaren. Dit maakt het mogelijk voor een wijnmaker om consistentie te garanderen in de smaak en kwaliteit van de wijn. Het is de meest voorkomende stijl van Champagne en mousserende wijn.

Een brut kan ook een Blanc de Blancs zijn of een Blanc de Noir, want de term “brut” verwijst naar de hoeveelheid suiker in een mousserende wijn. Brut is droog, met maximaal 12 gram toegevoegde suiker per liter. De hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd is ook wel de dosage. En bepalend voor de smaak van de bubbel. 


Vintage

Een vintage mousserende wijn of Champagne is gemaakt van druiven uit één oogstjaar. Een grotere uitdaging dan bij het maken van een brut (sans année), omdat de omstandigheden voor een goede vintage perfect moeten zijn. Vintage Champagnes en mousserende wijnen rijpen vaak langer, waardoor ze complexere smaken ontwikkelen. Voor Champagne is zelfs vastgesteld dat een vintage minimaal 36 maanden moet rijpen. Een Champagne-producent moet een vintage zelfs officieel aanvragen bij het Comité Champagne, voordat hij dit op de fles mag zetten. Producenten van bubbels uit andere gebieden hebben hier meer vrijheid in, maar moeten zich nog steeds houden aan de daar geldende richtlijnen, waar ook overal weer verschillen in zitten.

Bijvoorbeeld:

De zeer bekende Champagne Dom Pérignon Vintage: Een icoon van vintage Champagne, gemaakt van druiven uit één specifiek topjaar.

Of:

Onze producent Domaine KOX ontwikkelt bijna alleen maar crémants van één oogstjaar, alleen staat die niet altijd op de fles. Nieuwsgierig naar de bijzondere crémants van dit innovatieve huis, met en zonder jaartal;-) ? Je vindt ze in onze webshop.


Rose sparkling

Rosé mousserende wijnen variëren van bleek zalmroze tot intens frambozenkleurig, afhankelijk van het klimaat, de druivenrassen en de vinificatiemethode. Of je nu een lichte, verfijnde rosé zoekt of een krachtigere, fruitige variant, er bestaat rosé een verrassend brede variëteit aan rosebubbels. De roze kleur ontstaat door schilcontact (saignée-methode), waarbij blauwe druiven kort in contact blijven met het sap. In sommige regio’s, zoals Champagne en voor Prosecco Rosé, is het ook toegestaan om een kleine hoeveelheid rode wijn toe te voegen aan de blend om de gewenste kleur en smaak te verkrijgen.

Bijvoorbeeld:

Françoise Rosé, Crémant de Limoux Rosé – een verfijnde, fruitige rosé waarin je het zonnetje in je glas proeft!

Caprice, Méthode Traditionnelle uit de Provence – waar ook mousserende wijnen steeds meer terrein winnen.


Het ontdekken van jouw bubbel

Of je nu een liefhebber bent van Blanc de Blancs, Blanc de Noir, Brut of Vintage, brut, extra brut of zero dosage, er is altijd een bubbel die past bij jouw smaak en gelegenheid. Door verder te kijken dan alleen Champagne ontdek je een wereld van prachtige mousserende wijnen met unieke kenmerken en verhalen.

Wij delen graag onze passie en kennis over deze bijzondere wereld van bubbels. Heb jij vragen of wil je meer weten over een specifiek type mousserende wijn? Laat het ons weten, want samen proeven en ontdekken maakt het alleen maar leuker! Of boek een proeverij of Masterclass op maat. zo 

Meer te weten komen over bubbels? Misschien vind je dit ook leuk: 

Over de productiemethode van champagne en crémant: De Méthode Traditionelle

Meer over het zusje van champagne: Wat is crémant?

Het ontstaan van mousserende wijn: De eerste bubbels komen uit de Limoux…

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelwagen.