Wat is crémant?

Het zusje van champagne

Crémant wordt gezien als het Franse zusje van champagne. Kwalitatieve mousserende wijn die net als champagne volgens de Méthode Traditionelle wordt gemaakt, maar dan veel vriendelijker geprijsd. Dus, veel toegankelijker. 

 

Uit acht gebieden
Er zijn acht gebieden in Frankrijk die volgens strenge regels crémant mogen produceren. Deze gebieden dragen de kwaliteitsduiding AOP (Appelation d’Origine Protégée). De gebieden die crémant op het etiket mogen zetten zijn de BourgogneElzas, Jura, Loire, Bordeaux, DieLimoux en de Savoie.

 

Strenge regels
Elk AOP gebied heeft zijn eigen regels en wetgeving maar vast staat dat de wijnen worden gemaakt van de lokale druivenrassen, de druiven met de hand moeten worden geplukt en ze minimaal negen maanden flesrijping gehad moeten hebben. 

 

Diversiteit
Doordat de gebieden verspreid over heel Frankrijk liggen, smaken de crémants zeer variërend. Van strak met een zachte bubbel tot fruitiger met een flinke bubbel. Naast klimaat, bodem, druivenras, aanvoer van voedingsstoffen en watertoevoer hebben ook de wijnmaker zelf en de cultuur invloed op het eindresultaat.

 

Het ontdekken waard
Een veelzijdige bubbel dus. En juist omdat smaken verschillen, is de wereld van crémant nou zo’n leuke ontdekkingstocht. Door veel verschillende crémants te proeven, kom je er achter wat je wel en niet lekker vindt. Leuke hobby!
😉


Weetje:
De Fransen zeggen: ‘Liever een goede crémant, dan een slechte champagne’. 

Ben je 18 jaar of ouder?

0
Geen producten in je winkelmand